Manavgat Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Manavgat Ziraat Odası > Haberler > Manavgat’ın yeni gözdesi pitaya meyvesi

Manavgat’ın yeni gözdesi pitaya meyvesi

Tropikal meyve olan Ejder meyvesi olarak da bilinen Pitaya Manavgat’ta üretilmeye başlandı.

Manavgat’ta ilk defa Yavrudoğan Mahallesinde 11 dönüm ve Gundoğdu’da 2 dönüm Pitaya serası yatırımı yapıldı. Ekonomik açından ülke ekonomisine katkı sağlayacak pitaya seralarının, önümüzdeki yıllarda muz gibi artış göstereceği bekleniyor.  Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin’in girişimleriyle Manavgat Kaymakamı Dr. Mutafa Yiğit ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ömür Ozan Çakal’ında katılımıyla, Dr. Ali Haydar Saltık ve Hayati Hürmeydan ortaklığında Yavrudoğan Mahallesinde 11 dönümlük alanda kurulan pitaya serası ile Göz doktoru Adnan Acar tarafından Gündoğdu’da yapılan 2 dönümlük pitaya seraları ziyaret edildi. Ziyarette üreticiler, Kaymakam Yiğit ve MZO Başkanı Metin’e pitaya hakkında bilgiler verdi.

KAYMAKAM YİĞİT: EKONOMİK AÇINDAN GELECEĞİ OLAN MEYVE

Manavgat Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Manavgat’ın turizmde olduğu gibi tarımda da önemli bir şehir olduğunu söyledi.  Ekonomik açından turizme alternatif olabilmek için üreticilerin tarımda farklı anlara yatırım yaptığını dile getiren Yiğit, “Türkiye’de çok bilinmeyen pitaya, Türkiye’de ejder meyvesi olarak biliniyor. Üreticilerimiz burada yeni denemeler yapıyorlar. Biliyorsunuz Manavgat’ta muz sektörü gelişim gösterdi. Muz üretimi 3 bin dönüme yaklaştı. Şimdi de pitaya meyvesi tarım sektöründe deneniyor. İlk etapta gördüğümüz bu denemeler başarılı oluyor. Üreticimiz memnun. Ekonomik açından da geleceği olan meyve olarak görülüyor. Her türlü sağlık açısından öneriliyor. faydası olduğu tavsiye ediliyor.  Gittikçede yaygınlaşır diye düşünüyorum. Hem ilçemize hemde bölgemize ciddi ekonomik katkılar sağlayacaktır. Üreticilerimize böyle bir denemeye girdikleri için, yatımlarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

MZO BAŞKANI METİN: ÜRETCİLERİMİZ TROPİKAL MEYVEYE YÖNELDİ

Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin’de bölge için turizm ne kadar önemliyse, tarım sektörünün de bir o kadar önemli olduğunu söyledi. Genellikle tropikal meyvelerin Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçeleriyle anıldığını dile getiren Metin, “Artık Manavgat’ta da çiftçilerimiz tarafından tropikal meyveler üretilmeye başlandı. Bu seralarımızdan pitaya meyvesinin yetişebileceğini görüyoruz. Manavgat’tan iki çiftçimiz aynı zamanda doktorlarımız heveslendiler, bu işi yapıyorlar. Başarıları bir sonuçta aldılar. Üreticilerimizi tebrik ediyorum. Ziraat Odası olarak üreticilerimizin yanındayız. Elimizden gelen her türlü desteği yapamaya devam edeceğiz” diye konuştu

KREDİ DESTEĞİ SAĞLANDI

Son günlerde Manavgat’ta muzculuğun büyük yol kat ettiğini de ifade eden Metin, “Manavgat’ta muz üretimine yatırım her geçen gün büyüyor. Şuanda 2 bin 983 dönüm arazide muz tarımı yapılıyor.  Aynı şekilde pitayanın da üretiminin artacağını bekliyoruz. Pitaya meyvesinin desteklemesi yoktu. Biz konuyu genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’a ilettik. Genel Başkanımızın Ziraat Bankasıyla yaptığı görüşmeler sonucunda muza olduğu gibi pitaya seralarına da kredi desteği sağlandı” dedi.